Besparing till varje pris.

Sernario: Pat med blodsmitta frossar (feber) och blododling ( man tar blod i näringslösning och skickar det till labb för att ta reda på vilka bakterier som finns i blodet) skall tas.

När man tar blododlingar använder man en s.k "Butterfly" nål.


Delen med "vingarna" ä den del man sticker patienten med. Den andra delen ( som också är en nål) sätts in i en hylsa som man sedan använder för att fylla provrören med.

Diskutionen uppkom då en kollega säger att denna hylsa skall man skruva av och återanvända.

Jag vägrar! Detta medför en stor risk att sticka sig! Sticker man sig på en nål riskerar man att smittas av den sjukdom som pat bär! Man skall alltid jobba på att minimera risken för att detta skall ske. Därför frågar jag mig. Besparing på någon krona kontra risken att någon drabbas av en livslång och obotlig sjukdom? Vart ä vi på väg?

NEJ VÄGRA VÄGRA BESPARINGAR TILL VARJE PRIS!

Säg vad du tycker
Postat av: elise

Jag håller fullständigt med. Ätt tjäna in några slantar får inte bli osäkert. Men jag kör faktiskt med peang. Säkert OCH ekonomiskt. Men tänker inte bråka på dig om du kastar en pryl.

2011-11-17 @ 09:03:57
Postat av: Emelie

Tja. Till justblododling är det fler gångs vaccutainers. Har inget att göra med snålhet utan det är de som finns. Till vanlig provtagning finns både engångs och flergångs. De flesta använder engångs. Det är billigare än flergångs. Tror inte ens de till blododling finns som engångs. Och om man kastar dom varje gång blir det en jävla kostnad. Och här kommer därför dagens tips från en stickutbildad - använd peang när du skruvar loss nålen och lägg även ner nålen i sticklådan med hjälp av din peang. För sticklådan har du ju på en vagn eller dyl precis bredvid dig. Eller hur? :). Problem löst. Du gör inte av med onödiga pengar = mer pengar till patienten och vården.

2011-11-17 @ 12:49:24
URL: http://emeliestankar.blogg.se/
Postat av: Maritha

Håller med helt och hållet! Vi får från vår ledning höra att vi ALDRIG ska ta av hylsan när det är skruvmodell! Tyvärr har vi just gått över till engångs från de med "klickmodell", där vi hade bra rutiner med att klicka av nålen direkt i stickburken. Detta för att spara - Men hur stor blir kostnaden för alla extra stickburkar (hylsorna tar ju ganska stor plats...)?!

2011-11-20 @ 22:44:00
URL: http://maritha.blogg.se/
Postat av: Helena

Finns engångs till blododling. Borde finnas på varje avdelning för att kunna användas vid just såna här tillfällen.

Vi har oxå blivit av med klickvaccutatainers och fått andra butterflies där man trycker på en knapp så åker målen in. Jättesmidigt. Bara ett problem.... Blodet skvätter FLERA METER när målen åker in!!! Hur kul är det???

2011-11-21 @ 07:34:10
Postat av: Maritha

Japp, det är dem som vi också har blivit "påtvingade". Vill till att titta bort när man trycker på knappen, annars skvätter det väl i både ögon och mun..:(

- Hur tänkte de här..??

2011-11-28 @ 23:10:30
URL: http://maritha.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0